info@jellingrejser.dk   75 87 23 44

Ibexjagt i Tajikistan

Jagt på Mid–Asian Ibex

Jelling Jagtrejser og ”Taj Hunting” glæder sig over at kunne tilbyde en meget lovende og uforglemmelig jagt på Mid-Asian Ibex i Tajikistan.

Aktørerne bag Taj Safari er et iransk brødrepar, som begge har været jægere siden barnsben. Den ene bror har gennem en årrække været bosiddende i Danmark.
Den anden bror, som har boet og arbejdet som ingeniør i Norge, har nu været bosat nogle år i Tajikistan, hvor han har fået eksklusive jagtrettigheder til en række nye spændende jagtområder i den nordligvestlige del af landet forholdsvis tæt på grænsen til Kirgisistan (Lachas område).

Landet
Tajikistan er en relativt lille bjergrig centralasiatisk stat klemt inde på landkortet mellem Afghanistan, Kina, Kirgisistan og Usbekistan.
Mere end 50 % af landets areal ligger over 3.000 meter over havet. Den tidligere sovjetrepublik, som også har været en del af det gamle persiske imperium, bærer stadigvæk på en stor del af den gamle persiske kultur, og også sproget er mange steder persisk (deri). Landet rummer udover de mange ibex også verdens stærkeste bestand af eftertragtede Marco Polo argali og har desuden bestande af brunbjørn, ulv og vildsvin, sneleopard, urial sheep og markhor.

Reviret
Taj Safari råder over næsten 120.000 ha jagtområde, hvor der ikke har været drevet nogen form for kommerciel jagt i de sidste mange år. Base-camp er beliggende i 1.500 meters højde, hvorfra jagtterrænet strækker sig op til 3.500. De højeste bjerge er 4.500 ikke langt væk fra Somoni peak, hvor højden er 7.495 m.o.h.

Jagten
Jagten foregår i bjergrigt terræn. Jagten kræver god fysisk form. Man jager fra bjergryggene, hvor man bruger meget tid på at spotte bjergskråningerne og græsgange. Hver jæger er guidet af en erfaren lokal jagtfører og en eller 2 bærere, som tager sig af at tilberede måltider, skinne trofæer. Når man har lokaliseret en god Ibex indledes en pürsch.
Man jager i op til ca. 3.500 m.o.h, så derfor er det vigtigt at være i rimelig god fysisk form. Man skal forvente lange skudafstande, op til 200 – 400 m er ikke usædvanligt, så det er vigtigt at have trænet med sin riffel. Under normale omstændigheder vil man have nedlagt sin drømme Ibex på 2 til 3 dages jagt.

Våben

Minimum kaliber 30-06, 270 Win eller 7 x 64, 7 mm eller 300 WM vil være helt perfekt. Vi anbefaler/foretrækker at din riffel er indskudt på min. 200 meter, hvis du ikke har kliktårn på din riffel kaliber 7mm eller 300 WM, når skudafstanden er fra 200-400 m. Riflen prøveskydes før jagten påbegyndes.

På jagten er hesten det foretrukne transportmiddel. Sadlen kan være hård og mindre behagelig, men tá det som en del af eventyret. Meget af tiden trækker man med hesten og benytter den til transport af bagage, så du behøver ikke at være konkurrencerytter.

Man skal også være forberedt på at overnatte i såkaldte ”spike camps”, som er et lille medbragt to-personers telt.
Langt de fleste dage vil man overnatte i base-camp.  Udover ibex kan der opstå en chance for at nedlægge vildsvin. Der må kun skydes keilere, Chancerne er små og tilfældige.

Mehdi, den dansk/persiske jagtleder, observerede på testjagten i november 2018 adskillige store Ibex over 120 cm og fik selv nedlagt en Ibex på 118 cm. Vores lokale dansk/persiske jagtleder vil sammen med sin bror være tilstede under jagtrejsen, for at sikre vores jægere det bedste arrangement og størst mulige oplevelse.

Jagttiden for Ibex er fra 1. september til 15. marts, og bedste periode er september, oktober og november.

Der skydes kun Ibex, der er minimum 9 år gamle eller mere, normalt størrelse er ca. 90 -100. chancen for at nedlægge Ibex op til 110 cm er rimelig store idet vi jager i nye totalt uberørte jagtområder.

Rejsen
Man flyver ud af Billund eller København via Istanbul til Dushanbe. Herfra bliver man kørt ca. 350 km i bil på asfalteret vej. Turen tager ca. 4 timer frem til en by, der hedder Gergetol (Dzhergatol), for en overnatning og hvil.
Næste dag fortsætter vi 80 km mere på samme vej til en lille landsby, der hedder Chelghan. Herfra drejer vi væk fra den asfalterede vej og kører gennem Muksudare 30 km længere ind i jagtområdet. Det er det sidste stykke, vi kan køre med bilen.

Vi stopper ved en hængebro, som hedder Khojitab broen. Herfra går vi tre kilometer til vi når base camp. Campen er enkel, men efter forholdene pæne, rene og komfortable med både luftmadrasser, senge og brændeovne.
Der er ikke moderne faciliteter, såsom toilet med træk og slip samt brusebad. Måltiderne er veltilberedte og rigelige. Næste dag starter jagten. Sammen med sin guide ridder og går man op i jagtområdet. Normalt tager det to timer at komme fra hovedlejren til jagtområdet for ibex.

Klima
Kontinentalt klima. Normalt er vejret behageligt og ganske forudsigeligt. I september 15C om dagen og 0-5C om natten. I november ligger temperaturen om dagen på 0-10C og om natten fra -5 til -10C. I december -10C – -15C om dagen og -25C om natten.

Pris for Ibex jagt, pr. jæger  v/ min 3 jægere       DKK               43.500,-
Trofæafgift for ekstra Ibex                                   DKK               20.000,-
Trofæafgift for keilere uanset størrelse               DKK                 6.000,-
Tillæg ved kun 2 jægere DKK 2.500,- person.

Inkluderet i prisen
– 1 Ibex uanset størrelse
– 12 rejsedage med op til 7 jagtdage.
– Jagtføring 1:1.
– Indkvartering og måltider i jagtområdet.
– Dansktalende gruppeleder.
– Assistance fra repræsentant i lufthavnen.
– Transport lufthavn – camp – lufthavn.
– Trofæpræparation i felten CTTES.
– Internationalt veterinær certifikat

Ikke inkluderet i prisen
– Fly fra Billund eller København ca. dkk 5.000 – 6.000
– Elektronisk online visum til Tajikistan $ 50
– Midlertidigt jagttegn gældende i 3 måneder $ 100
– Forsendelse af trofæer til DK.
– Hotelophold før og efter jagten
– Rejse- og afbestillingsforsikring
– Drikkepenge (maks. cirka US 200,- )

Pris pr. jæger

KR. 37.500,-

Ophold

Bjergcamp og telt

Jagtperiode

September til december